Skolens historie

Høng Gymnasium og HF har sine rødder i den danske folkehøjskole, og vi bestræber os på, at det kan mærkes i skolens liv og holdning.

Vi kan føre Høng Gymnasiums historie tilbage til 1866, hvor Høng Højskole blev opført. Højskolen var dog startet allerede i 1864 i en dagligstue i Sæby ved Høng. Høng Højskole er mor, bedstemor eller oldemor til de mange Høng-skoler, bl.a. Høng Privatskole Landbrugsskolen Sjælland, som i dag er en del af Roskilde Tekniske skole, Høng Erhversskole, Høng Efterskole og Høng Gymnasium og HF.

Høng Gymnasium blev oprettet som et studenterkursus i 1913 ved Høng Realskole, som var begyndt i 1904 på højskolen. Høng Studenterkursus var lige fra begyndelsen en kostskole, der har været i funktion uafbrudt siden 1913.

I 1920 fik studenterkurset sine egne lokaler, da Høng Afholdshotel blev købt og indrettet til skole. Den nuværende samlingssal var hotellets teatersal. Bygningerne med vore undervisningslokaler er opført 1968-72. I 1969 blev der - som det første sted i det gamle Holbæk amt - oprettet hf-kursus ved Høng Studenterkursus. Høng Gymnasium blev oprettet i 1981, da behovet havde ændret sig fra at være to-årigt studenterkursus til treårigt gymnasium.

Høng Gymnasium har siden 1982 samarbejdet med Landbrugsskolen Sjælland  i Høng (tidligere Høng Landbrugsskole) om den Grøn Linie, der er en landbrugsfaglig eksamen. Grøn Linie udbydes ikke længere. Tilgengæld udbyder fra 1. august 2012 Landbrugsskolen Sjælland i samarbejde med Høng Gymnasium og HF en eux-uddannelse inden for landbrug.

I 1988 oprettedes en efterskole, der har som formål at lette overgangen til gymnasiet og hf. Høng Gymnasiums Efterskole var det foreløbig sidste skud på stammen af den store familie af skoler i Høng, der stammer fra den gamle folkehøjskole, og hvis idégrundlag inspirerer os i det daglige arbejde.

Den 1. januar 2007 overgik Høng Gymnasium og HF til statslig selveje og samtidig blev gymnasiet og efterskolen delt i to selvstændige skoler. Den 1. august 2008 flyttede efterskolen til det tidligere Hindholm Seminarium og skiftede samtidig navn til Hindholm Efterskole. Hindholm Efterskole eksisterer desværre ikke i dag.

Historisk kan vi altså se mere end 130 år tilbage og forhåbentlig mange år frem.

Høng Gymnasium 100 års jubilæum